Humus, pasta idealna na imprezę

Humus to chyba jedna z najciekawszych past wegetariańskich. Ceniona ze względu na smak i wartości odżywcze może stanowić główną atrakcję na imprezowym stole lub pyszny dodatek wzbogacający smak innych potraw.

Jak przyrządzić humus?

Do niewątpliwych zalet przekąski należy to, że tak łatwo ją przygotować. W podstawowej wersji wystarczy zblendować ciecierzycę, sezam lub tahini, oliwy z oliwek, cytrynę i czosnek. Proporcje składników i ostateczna konsystencja zależy całkowicie od Twoich preferencji smakowych. Nie bój się eksperymentować i wielokrotnie próbuj swojego humusu w trakcie przyrządzania. 

Wprawdzie gotowe pasty znajdziesz na półce praktycznie każdego marketu, ale nie warto iść na łatwiznę. Aromat i właściwości świeżo przygotowanej pasty zdecydowanie przewyższają wszystko, co możesz dostać w sklepach.

Bogactwo kolorów, bogactwo smaków

Bazowy przepis to nie wszystko. Eksperymentując z ulubionymi warzywami i przyprawami przygotujesz również humus z pieczonych buraków, z bakłażana, z batatem, z marchewką, z papryką… Możliwości są niemal nieograniczone. 

I tu dochodzimy do ważnej zalety takiego rozwiązania, szczególnie, gdy masz w planach przygotowanie przyjęcia lub po prostu zależy Ci na tym, aby na Twoim stole było kolorowo. Dodatki warzywne możesz dobierać tak, aby stworzyć pasty o różnorodnych kolorach, atrakcyjne nie tylko smakowo, ale i wizualnie. Pięknie podane z pewnością będą napawać zmysły, zanim jeszcze ktokolwiek po nie sięgnie. 

Zdrowsza opcja

Błonnik, białko, witaminy i inne składniki odżywcze czynią humusy jednym z najzdrowszych sposobów do smarowania pieczywa i do używania ich w charakterze dipów. Nie da się ukryć, że najlepiej smakują w połączeniu z warzywami pokrojonymi w słupki – samo to sprawia, że posiłek staje się zdrowszy. Różnorodnie przyrządzone humusy z pewnością docenią zaproszeni na przyjęcie weganie czy wegetarianie.

Dla wielbicieli kanapek

Tym, którzy są przyzwyczajeni do kanapek możemy natomiast zaproponować minitartinki lub minitosty przygotowane w oparciu o humusowe pasty. W dobieraniu warzywnych dodatków na kanapkę warto kierować się zasadą kolorystycznego kontrastu – bo im apetyczniej nasze kanapki będą wyglądać tym ostatecznie będą lepiej smakować. 

Na co warto zwrócić uwagę?

  • Wiosna i lato to najlepszy sezon na humusy, ze względu na dostępność świeżych i różnorodnych składników
  • Przyrządzając humus samodzielnie możesz obniżyć jego kaloryczność poprzez zmniejszenie ilości tahini
  • Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z za dużą ilością humusu, doskonale sprawdzi się np. jako dodatek do jaj (koniecznie spróbuj faszerowania jaj humusem), jako jeden ze składników kolorowego lunchboxu (zarówno dla dorosłych lub dzieci) lub jako jeden ze składników sałatek – szczególnie tych opartych o kaszę bulgur
  • Jeżeli przed tobą duże wydarzenie, na którym chciałbyś zaserwować również humusy,  to koniecznie się do nas odezwij.

Pasty przyrządzane przez naszego szefa kuchni, według tradycyjnych i oryginalnych receptur, z pewnością podbiją nie tylko Twoje serce. A jeżeli jesteś ciekawy jak to może wyglądać w Twoim biurze, zapraszamy Cię do obejrzenia naszych realizacji.