Nieoczywiste zupy kremy, które skradną Wasze serca zimową porą

Niepewna pogoda za oknem, a do tego sezon przeziębień sprawiają, że rozgrzewające, pełne wartości odżywczych i koloru zupy kremy są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i drugie śniadanie czy kolację. 

Jeżeli szukacie nietypowych połączeń smakowych, spróbujcie naszych propozycji. 

1. Krem z kalafiora z tymiankiem i zieloną herbatą

Krem kalafiorowy sam w sobie jest ciekawą propozycją, jednak jeśli przyrządzimy go z dodatkiem zielonej herbaty i tymianku możemy być pozytywnie zaskoczeni nowymi walorami smakowymi. Herbata pełni tutaj rolę tradycyjnego wywaru warzywnego. Oprócz kalafiora do kremu warto dodać por, seler i czosnek, a całość przełamać odrobiną soku z cytryny.

Nasze propozycje proporcji:

  • Niewielki kalafior
  • Biała część średniej wielkości pora
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ selera
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki zielonej herbaty
  • 3 łodygi świeżego tymianku lub 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • Sok wyciśnięty ze średniej cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku 

W rondlu lub garnku o grubym spodzie usmaż na oliwie por i czosnek. Dodaj małe różyczki kalafiora, seler i sok z cytryny. Smaż przez ok 5 minut, następnie zalej całość wodą i zieloną herbatą. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Poczekaj aż woda zacznie wrzeć i duś wszystko pod przykryciem. Zupę gotuj ok. 20 minut. Lekko ostudź wywar, a następnie zmiksuj w blenderze na gładki krem. następnie zblenduj na krem. Można podawać z oliwą z oliwek na górze w towarzystwie bagietki lub tostów.

2. Krem buraczany z karmelizowanym czosnkiem

Jeżeli uwielbiacie buraki, to jest coś dla Was. Krem jest niezwykle aromatyczny i gęsty. 

Nasze propozycje proporcji:

  • 3 średnie buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek oraz oliwa do podania
  • 6 nieobranych ząbków czosnku
  • 1 duży por, cienko pokrojony
  • 1 łyżeczka świeżych liści tymianku lub 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 liść laurowy
  • sól gruboziarnista i pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki skrop oliwą z oliwek, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości, około godzinę. Polej ząbki czosnku oliwą, zapakuj w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut przed wyłączeniem. Rozpakuj buraki, ostudź, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Przeciśnij czosnek przez wyciskarkę

W garnku o grubym dnie podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pora i smaż do miękkości przez ok. 8 minut. Dodaj buraki i czosnek, tymianek, liść laurowy i 3 szklanki wody. Dopraw solą i pieprzem.  Poczekaj aż woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Wyciągnij liść laurowy. Lekko ostudź zupę, a następnie zmiksuj w blenderze na gładki krem. Dodaj sok z cytryny i ulubione przyprawy do smaku.

3. Krem pietruszkowo-gruszkowy

Ni z gruszki ni pietruszki, jeżeli jeszcze nie próbowaliście ten krem Was zaskoczy. 

  • 0,5 kg pietruszki pokrojonej w kostkę
  • 1 gruszka pokrojona w ćwiartkę
  • szklanka mleka
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • mielona gałka muszkatołowa

Pietruszkę wrzuć do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą. Podsmażaj przez ok. 5 minut, następnie posól. Dodaj gruszkę i inne przyprawy (jeśli lubisz smak cynamonu możesz dodać pół łyżeczki). Smaż kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kolejne 10 minut aż warzywa zmiękną. Dodaj mleko i ponownie zagotuj. Po delikatnym ostudzeniu zblenduj na krem. Można doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie solą. Polecamy podawać z płatkami migdałowymi lub parmezanem i oliwą z oliwek.